Lidershipul feminin: mai multă relaționare, mai mult curaj

Business Magazin, martie 2015

Statistic, lidershipul explică  intre 45-65% din variația performanței organizaționale, indiferent de forma de organizare sau tipul de business. Tot statistica spune că femeile lider sunt mai responsabile și mult mai tenace în finalizarea lucrurilor.

Despre  lidershipul feminin s-a scris și se vorbește mult…Calitățile “nepalpabile” ale femeilor lider fac înconjurul  lumii în fiecare zi. Calitățile cel mai des enunțate ar fi: empatia, pasiunea, intuiția, creativitatea, comunicarea, persuasiunea. Și nu întâmplător. De fapt, prin chiar structura  lor interioară, femeile sunt cele care se dedică, cele care educă, cele care se implică și, implicit, sunt cele care vor să transforme și nu doar sa controleze o organizație.

La începutul carierei mele manageriale, din anii ’90, am condus mai mult după “feeling”, nu reușeam să definesc clar care era secretul performanțelor mele .Mi-am urmat  necontenit  intuiția, am fost atentă la nevoile clienților și a colegilor, luam deciziile rapid și duceam lucrurile până la capăt. Iar pe cele care nu funcționau, încercam sa le transform, nu să renunț la ele. Nu control, ci implicare. Nu constrângere, ci motivare. Nu schimbare, ci transformare. Iar pentru a transforma orice organizație , pentru a fi inovativ, ai nevoie de încredere și curaj. Și curajul cred că este și caracteristica definitorie a unei femei lider autentic.
Care sunt, în viziunea mea, cele trei dimensiuni ale curajului în business?

1.ASUMAREA RISCULUI = CURAJ
Femeile lider au mai mult curaj, își asuma mult mai confortabil riscurile. Această asumare a riscului este în strânsă legătură cu intuiția, care susține curajul în aproape orice situație. Din simplul motiv că intuiția este instrumentul prin care identificam, noi femeile, cel mai ușor potențialul, oportunitatea, calea cea mai bună de urmat sau soluția cea mai eficientă de aplicat.

Pe de altă parte, curajul înseamnă și luarea rapida a deciziilor cu asumarea unui risc  controlabil iar acest lucru e esențial pentru performanță și progres în business. Adesea am fost criticată pentru entuziasmul meu însă niciodată pentru lentoarea deciziilor mele. De aceea, asumarea riscului nu este un risc! Nu în viziunea sau din experiența mea. Pe de altă parte aceasta nu înseamnă ca sunt de acord cu asumarea unor riscuri necalculate și cu decizii nesăbuite. Asumarea calculată a unui risc și gambling-ul  în business nu sunt deloc același lucru.

Asumarea calculată a riscului este însă dimensiunea definitorie a liderului. Pentru că liderul este cel care inovează și acest lucru nu se poate fără asumarea riscului. Până la urmă, există un risc in FIECARE decizie pe care o luăm…important e cât de mare este riscul în viziunea de business pe care o urmărești? Cine nu riscă, aproape că nu trăiește, și, ca manager, nu va performa deoarece își canalizează toata energia în evaluarea riscului. Așadar, cine nu riscă nu e lider. Însă cine nu își asumă riscuri calculate, nu e un lider bun.

2.DELEGARE = CURAJ.
Curajul de a delega este direct legat de dorința de a transforma. Femeilor nu le e teama că pierd controlul prin delegarea deciziilor operaționale. Dimpotrivă, dacă sunt lideri adevărați, împart responsabilitățile cu ușurință. Adesea chiar exagerează în acest sens.

Și în proiectele mele de business mentoring mă întâlnesc cu aceeași situație:  antreprenori femei și bărbați, cu afaceri înființate de mai bine de 20 de ani și care au dificultăți pentru că nu și-au găsit curajul și doza optimă de a delega. Paradoxal sau nu, femeile delegau prea mult iar bărbații încercau să dețină controlul pe tot ce mișca în firmele lor.

Atunci când a venit vorba de relansarea companiilor lor doamnele s-au decis mai repede iar bărbații au fost, în general, mai sceptici. Aceasta pentru că femeile au avut curajul de a-și asuma minime riscuri în timp ce bărbații nu renunță ușor la cedarea controlului.Timpul necesar argumentației din spatele strategiilor de relansare a fost dublu în cazul bărbaților, comparativ cu femeile antreprenor.

3.FLEXIBILITATE = CURAJ
Noi, femeile, suntem recunoscute pentru obiceiul nostru de a ajusta lucrurile din mers, evident controlat.  Schimbam regulile jocului pentru a putea fi mai flexibile si mult mai competitive in piață.

Liderii femei sunt cei care vor schimba o procedură dacă le încurcă, vor inventa roluri și denumiri pentru activități și responsabilități care nu există în nici un manual de business dar pe care le simt necesare în organizație.

Flexibilitatea este, de aceea, tot o forma de curaj. Este capacitatea de a gândi out of the box și de a face posibilă inovația. Iar inovația este unul dintre atu-urile performanței in business.

Că le folosim eficient sau le exagerăm sau abuzăm uneori de ele, că suntem sau nu conștiente de ele, până la urmă trebuie să recunoaștem că aceste înclinații către un stil de lidership sau altul sunt confirmarea supremă a diferențelor dintre sexe, frumusețea și complementaritatea arhetipurilor feminin și masculin, atât de bine definite de C.G.Jung și existente de când a pășit omul pe pământ.