Principiile Inward Business Mentorship®

Sunt Aliz Kosza şi peste două decenii am fost CEO. Am decis să distilez întreaga mea experienţă profesională în mentoratul de business, pe care am ales să-l practic în felul meu, numit Inward Business Mentorship®.

De ce Inward Business Mentorship®? Pentru că am învatat că întotdeauna, cea mai potrivită strategie de business pentru o companie vine din profunzimea valorilor, istoriei şi oamenilor ei. Fiecare companie are un ADN propriu, iar soluţiile vin întotdeauna pe aceleaşi drumuri pe care au venit şi provocările. Doar că trebuie privite creativ şi obiectiv, de un ochi ager şi experimentat, din afară. Un business mentor este, de aceea, un om din afară care poate înţelege dinăuntru o companie.

Inward Business Mentorship® percepe vocea interioară a organizaţiei (ce rareori ajunge la management) şi vocea articulată care traduce adevărurile interne astfel încât ele să poată fi percepute, acceptate şi să provoace schimbare pozitivă.

Cele 7 principii ale Inward Business Mentorhsip®  sunt:

1. SUFLET: Deciziile se iau şi cu inima nu doar cu mintea

Afacerile au fost prea multă vreme apanajul unei numărători seci de resurse. E timpul să admitem că resursele umane sunt în primul rând…umane. E timpul să contabilizăm în Excel şi „numărul de suflete”. Soluţiile adevărate vin nu doar din mintea ci şi din sufletul, din motivaţiile interioare ale oamenilor.

2. ETOS: Strategiile de business reale vin din interiorul, nu din afara organizaţiilor.

Valorile colective ale oamenilor fac business-ul aşa cum este el de fapt. De aceea strategiile de business câstigatoare întotdeauna apar din interior, din fierberea internă a organizaţiei, şi nu din exterior, de undeva din nivelurile superioare ale managementului.

3. CREATIVITATE: Strategiile de business înseamnă înainte de orice creativitate.

Relaxarea, starea de prezenţă şi joaca – da, joaca – sunt cele mai preţioase resurse ale creativităţii unei organizaţii. Iar creativitatea este un organ vital în business, nu un apendice.

4. EMOŢIE: A conduce oamenii înseamnă şi a le câştiga inimile.

Leadershipul adevărat presupune integralitate emoţională. Valul de emoţii, oricât de mare, este o binecuvântare într-o companie, nu un obstacol; managerii trebuie să cam înveţe surfingul. Să devină leaderi şi să se conecteze emoţional.

5. ENERGIE: Dinamica şi ritmul, energia si atmosfera, pasiunea sunt cele care fac oamenii să câştige impreună.

Businessul este în întregime energie. Depinde doar de lider dacă această energie este hrănitoare şi revigorantă sau e o baltă toxică.

6. INTUIŢIE: Analiza este indispensabilă însă adesea intuitia este salvatoare în deciziile de business.

Deciziile care îşi trag seva din intuiţie sunt cele mai valoroase. Inteligenţa spirituală în business este ceea ce trebuie să ne punem pe lista de obiective personale.

7. FERICIRE: Un business creşte dacă îşi face angajaţii, clienţii, acţionarii şi toată lumea din jur sa crească impreună cu el.

Rezultatele financiare sunt o consecinţă a solidităţii unui business, nu un scop în sine. Fericirea angajaţilor este cea mai eficientă fabrică de bani.

Inward Business Mentorhip® nu este despre aplicarea de reţete. Nu-mi plac metodele bătute în cuie, fie ele şi celebre. Metodologia mea este dictată de specificul organizaţiei şi se schimbă organic, trăieşte odată cu ea, respiră în ritmul ei.

Strategia de business care îşi va dovedi in timp valoarea este cea care se naşte din interiorul companiei, dar care este modelată de competenţe de management şi de profesionalismul mentorului. ”Soft”-ul interior al companiei trebuie modelat de ”hard”-ul expertizei si de competenţa de management ale acestuia. In aceasta constă specificul Inward Business Mentorship:   modelarea şi armonizarea a ceea ce are o companie mai propriu, mai personal, cu skill-urile şi metodele profesionale de management. La care mai trebuie adaugate creativitate şi pragmatism, în doze generoase.

Am fost CEO în multe industrii, am adunat studii de caz nenumărate şi ştiu prea bine provocările unui CEO. Acum sunt insă Business Mentor şi te invit înainte de orice la introspecţie, pentru a descoperi adevărurile interne ale organizaţiei tale, să-ţi ofer inspiraţie, direcție şi soluţii concrete pentru o frumoasă reinventare a businessului. Şi tranformarea ta, ca persoană şi ca leader, în noua eră a leadershipului.