Despre lucrurile cu adevarat importante

TOP 200 cele mai puternice femei in business, Editia 2014

Mi-am propus sa scriu despre “preaplinul” care ne poate distruge, lecturand de curand cartile scriitoarei Dominique Loreau: Arta simplitatii si Arta esentei…Aceste carti ma inspira sa scriu despre lucrurile cu adevarat importante in vietile noastre, despre transformarile prin care am trecut si eu insami in ultimii doi ani, transformari care m-au ajutat sa fiu si mai libera decat am fost si sa nu mai consum inutil energie pentru gestionarea lucrurilor neimportante si  a oamenilor care nu dau sens vietii mele.

Nu-i asa ca intelepciunea populara ne invata ca “Ce-i prea mult strica”? Numai ca in suprasaturata lume contemporana nu constientizam suficient aceasta realitate.

Cati dintre noi calculam timpul alocat administrarii unor bunuri inutile, fie ele obiecte mostenite, primite cadou sau dobandite prin achizitie? Viata inseamna TIMP, insusi timpul pe care il petrecem sa traim!

Cati dintre noi ne-am gandit cata energie si timp se consuma ca sa stergem in permanenta apa care a dat pe dinafara din paharul umplut pana la refuz sau cu mult peste?

In august 2012, cand am predat ultimul meu mandat de director general, fiind un om foarte liber toata viata mea, nu mi-am imaginat ca poate exista ceva peste ceea ce traisem eu pana atunci. Acum insa constientizez din ce in ce mai mult ca frumusetea vietii consta tocmai in a NU face lucruri neimportante, si in a te concentra pe ceea ce iti face tie bine, ceea ce poate sa te faca intr-adevar fericit zi de zi.

Prima revelatie am avut-o in martie 2012, cand subit, m-am decis sa vand apartamentul aflat intr-o vila de lux din cartierul Herastrau, cartier in care ma mutasem cu fix sase ani in urma, dar printre ai carui locuitori nu ma regaseam. L-am vandut si am plecat intr-o zona de case. Cu aceasta ocazie am donat si am aruncat o treime din lucruri, inclusiv jumatate din cantitatea de haine care zaceau in sifonier si pe care le purtasem cel mult o data pe an. Nu mica mi-a fost uimirea sa constat in noua casa ca nu imi lipseste nimic. Un spatiu aerisit, modern, cu care chiar ma identific… Am putine lucruri dar insemnate, si cel mai important, am o stare de bine ori de cate ori ma intorc acasa, pentru ca toate acolo sunt in perfecta armonie. Sa duci o viata mai simpla, mai lejera si mai profunda nu inseamna sa respingi confortul sau luxul.

Apoi a urmat demisia din functia de director, cand m-am eliberat de povara rutinei si a sarcinilor administrative, ca sa nu mai vorbim de obligatiile care imi reveneau prin lege si care nu adaugau nici o valoare muncii – dar mai ales – vietii mele. Si pe vremea aceea ma pasionau startegia si lucrul cu oamenii, insa timpul alocat lor se ingusta din ce in ce mai mult, in favoarea rutinelor plictisitoare si a tabelelor excel. Am castigat ceva prin demisie, pe langa libertate si timp? DA! O doza imensa de sens si noi impliniri, prin Conferintele “Sufletul in business”, dar si libertatea de a-mi alege partenerii in mentorat.

Tot bunuri mancatoare de timp, energie si bani au fost si proprietatile in care investisem pana atunci: un imobil si doua terenuri. Le-am vandut in vara anului 2012. Cum sa descriu usurarea care m-a invaluit in lunile ce urmau ?

Si slava Domnului, nu s-a terminat aici!

Treptat m-am detasat si m-am eliberat si de o parte din oamenii din jurul meu, de cei care radiau permanent energii negative, oameni carora  eu incercam sa le fac mult bine dar se dovedea ca actionez impotriva vointei lor.

Acum traiesc sentimentul suprem al simplitatii si imi permit sa fac alegerile cu mult mai multa usurinta, limitandu-ma la ceea ce am cu adevarat nevoie. Imi cumpar parfumul care-mi place, conduc masina preferata, ma imbrac cu haine de calitate, planific noi calatorii ale vietii si, in special, imi aleg atent partenerii cu care lucrez.

Si uite asa, de un an si jumatate, ma aflu in cea mai frumoasa si productiva perioada de pana acum pentru ca eliberandu-ma de lucrurile inutile pot sa creez continuu si sa fiu mai eficienta. In acest timp scurt am reusit deja sa construiesc trei strategii integrate pentru tot atatea companii, impreuna cu oamenii din interiorul acestor firme, iar proiectele sunt acum in plina implementare. La toate acestea se adauga si 17 conferinte pe care le-am tinut in toata tara.

O astfel de performanta cu siguranta nu ar fi fost posibila inainte de debarasare; ar fi fost nevoie de ani intregi ca lucrurile sa avanseze intr-o asemenea masura.

Fie ca esti in fruntea unei corporatii sau iti conduci propria afacere si te pasioneaza ceea ce faci, ideal este sa nu te lasi posedat de business, ci sa fii tu cel care il poseda. Iar pentru asta merita sa scapam de lucrurile inutile, ca sa ne putem ocupa din plin de business si de cariera si totusi sa ne ramana timp si pentru noi, pentru sufletul nostru.

Prezentul este AZI si este pacat sa il irosim pe lucruri inutile care ne consuma viata. Iar pana acum nu am auzit ca cineva sa fi reusit recuperarea prezentului pierdut.