Cele mai puternice femei din România

În cei 33 de ani de carieră, din care 20 de ani în management, Aliz Kosza a acumulat experienţă în construirea şi dezvoltarea unor companii din industrii diferite, achiziţii şi fuziuni, a gestionat schimbarea şi managementul crizei în organizaţii, integrarea după achiziţii, a definit şi aplicat strategii de creştere.

Aliz Kosza a lucrat în companii precum Procter & Gamble, Kraft, Agfa Film, MOL România, Orkla Foods şi la Fabryo Corporation. „Schimbările m-au ajutat să învăţ şi să progresez, să-mi testez limitele, să transfer know-how dintr-o industrie în alta, să fiu creativă şi dinamică, atât eu cât şi organizaţiile pe care le-am condus„, a spus Aliz Kosza. Anul trecut, ea a încheiat mandatul de conducere al Fabryo Corporation şi a ales să-şi continue cariera într-o postură independentă, în calitate de mentor şi business strategist.

Business Magazin: Care sunt calităţile feminine care ajută în business?
Aliz Kosza: Nu cred că există reţete sau formule pentru succes. Fiecare om are un mod propriu de funcţionare, o cale personală spre reuşită, bazându-se întotdeauna pe propriile forţe şi energii, care vin din interior.
În cazul meu, intuiţia şi, implicit, flerul au fost resursele care m-au ajutat să fac performanţă de vârf într-o lume dominată de bărbaţi. Intuiţia a fost cea care m-a ajutat să iau cele mai potrivite decizii în momentele-cheie, atât în business, cât şi în viaţa personală. M-a ajutat să văd întotdeauna dincolo de aparenţe, atât în identificarea soluţiilor la problemele apărute, cât şi în relaţiile inter-personale. Intuiţia m-a ajutat să „intuiesc„ mereu lucrurile nevăzute şi să am deschidere maximă către noi abordări, ţinându-mă departe de rutină, dându-mi multă flexibilitate şi rapiditate în acţiune.

Business Magazin: Destinaţii de vacanţă preferate.
Aliz Kosza: Africa, Asia. Ţări favorite: Norvegia, Nepal, India.

Business Magazin: Cum împăcaţi cariera cu viaţa de familie?
Aliz Kosza: Nu am avut niciodată şi nu am nici acum această dilemă a împăciuirii. Personal, am ales cariera şi libertatea, deoarece nu cred că există femei care să facă faţă cu brio, în egală măsură, atât rolului de mamă şi soţie, cât şi responsabilităţilor unui manager de top. Mă bucură că am putut ajuta, îndruma sute de persoane, printre care se numără manageri şi lideri, să-şi găsească identitatea profesională. În acelaşi timp, am sentimentul puternic al împlinirii că am putut contribui la proiecte sociale educative pentru copii, cu rezultate notabile şi că am sprijinit mulţi tineri talentaţi să evolueze.