Producătorul de vopsele Fabryo testează piața cu magazine de cartier

Producătorul de lacuri şi vopsele Fabryo, deţinut de fondul suedez de investiţii Oresa Ventures, şi-a propus să deschidă anul acesta zece magazine de vopsele şi alte materiale de construcţii în franciză, care vor purta numele „Renovis“.

Investiţia într-un astfel de magazin, unde se vor comercializa produse Fabryo, dar şi unelte şi echipamente pentru vopsit, se ridică la 35.000-40.000 de euro, suprafaţa medie fiind de 150-180 de metri pătraţi. În prezent, au fost deschise trei magazine în franciză în Bucureşti, în zonele Pantelimon, Obor şi Lizeanu, însă până la sfârşitul anului reţeaua ar urma să se extindă şi în alte oraşe din ţară.

„Avem în plan să deschidem zece astfel de magazine în 2011, oraşele vizate fiind Braşov, Târgu- Mureş şi Cluj-Napoca. Deja încă trei spaţii sunt identificate”, spune Aliz Kosza, 50 de ani, una dintre cele mai cunoscute femei din top-managementul românesc, care conduce Fabryo.

Reţeaua va funcţiona în regim de magazine de proximitate, oferind produse pentru renovări de mică anvergură, francizatul având posibilitatea să aleagă nivelul preţurilor practicate.

„Francizatul trebuie însă să respecte anumite standarde, printre care şi existenţa unei zone de consultanţă, a unui automat de cafea şi apă”, explică Kosza.

Fabryo a avut în 2009 afaceri de circa 35 de milioane de euro, potrivit calculelor ZF pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului. Deşi nu a oferit informaţii privind businessul de anul trecut, Kosza spunea la finalul lui 2010 că primele nouă luni ale anului trecut au adus venituri similare celor din întreg anul 2009, însă în al patrulea trimestru afacerile au fost mai mici.

Materie primă mai scumpă

Unul dintre aspectele asupra cărora Kosza atrage atenţia este majorarea preţurilor materiilor prime folosite în industria vopselelor, în condiţiile în care titanul s-a scumpit în ultimul an cu 60%, răşinile cu 30%, iar găleţile din propilenă, în care sunt ambalate vopselele, cu 15%.

„Putem să ne aşteptăm în continuare la creşterea preţurilor materiilor prime şi chiar la apariţia unor probleme de aprovizionare în trimestrul al treilea”, explică Kosza. Din acest motiv, Fabryo a majorat cu aproximativ 11% preţul produselor în cazul cărora costul materiilor prime a avut impact.

Compania estimează că anul trecut cota sa de piaţă pe segmentul de lacuri şi vopsele decorative s-a ridicat la 24%, urmând ca anul acesta să crească până la 26%.

„Piaţa (de lacuri şi vopsele decorative – n.red.) a scăzut cumulat cu aproape 40% în anii de criză, ajungând anul trecut la 149 de milioane de euro. De aceea facem investiţii, pentru a câştiga cotă pe o piaţă din ce în ce mai mică.”

Buget de investiţii de 1,5 milioane de euro

Fabryo are în plan investiţii de 1,5 milioane de euro în 2011 în comunicare şi maşini de colorat.

Compania continuă şi anul acesta dezvoltarea punctelor de colorare, astfel că dacă la finalul lui 2010 existau 600 de maşini de colorare, la sfârşitul lui 2011 ar urma să ajungă la 640. Pe de altă parte, numărul showroomurilor în care compania Fabryo este prezentă se ridică la 18.

Fabryo şi-a consolidat reţeaua de distribuţie, ajungând în prezent la aproximativ 20 de parteneri, faţă de 38 câţi erau când Aliz Kosza a venit la conducerea companiei, la începutul lui 2008. Compania are circa 330 de angajaţi.

Kosza, 50 de ani, este una dintre cele mai cunoscute femei din top-managementul românesc şi a ocupat de-a lungul timpului poziţii de top în companii din diverse industrii, precum Mol România (petrol) sau Orkla Foods România (bunuri de larg consum).

De asemenea, Kosza a mai lucrat şi în cadrul unor companii multinaţionale precum Procter&Gamble, Nestlé, Gilette, Johnson&Johnson sau Kraft.

Principalii competitori ai companiei pe piaţa de lacuri şi vopsele sunt Kober Piatra-Neamţ, Policolor Bucureşti, Deutek, Atlas Corporation sau Daw Benţa din Târgu-Mureş.

Recent, şi omul de afaceri Daniel Guzu, care a fondat Fabryo, a intrat pe piaţa vopselelor.