Oresa Ventures își mărește participația la Fabryo Corporation

Oresa Ventures a semnat un nou acord cu acţionarii Fapyo Corporation, unul dintre principalii producători de vopsele decorative, crescându-şi participaţia în companie de la 49% la 85%

Bucureşti, 29 mai – Acţionarii companiei Fapyo Corporation şi Oresa Ventures au dus colaborarea începută acum doi ani un pas mai departe, compania trecând acum în proporţie de 85% în proprietatea fondului suedez de investiţii.

Cea mai mare parte a pachetului de acţiuni vândut, reprezentând în total 36% din capitalul companiei, a fost cumpărată de la Irina Guzu. Daniel Guzu, fondatorul Fapyo, a vândut şi el o mică parte din participaţia sa, pentru susţinerea proiectelor personale de investiţii.

Daniel Guzu, va continua să deţină o participaţie importantă – de 15% – în companie. Din postura de mempu al Consiliului de Administraţie, el va ramane implicat în deciziile importante şi va susţine managementul în proiectele strategice.

Fapyo Corporation este unul dintre primii trei producători români de vopsele decorative, cu o cifră de afaceri de 42 de milioane de EUR în 2007, în creştere de la 25 de milioane EUR în 2005. Compania şi-a asigurat poziţia pe piaţă în urma unei creşteri rapide, bazate pe succesul unor produse inovative şi pe valorificarea celei mai mari platforme de producţie din Europa de Sud Est, o investiţie de 15 milioane de EUR finalizată în 2007.

“Am avut încredere în partenerii noştri de la Oresa Ventures încă de acum doi ani, când am semnat primul acord în urma căruia transferam o parte din acţiunile companiei către ei şi deschideam Fapyo Corporation către o nouă strategie şi o nouă formulă de management,” explică Daniel Guzu, fondatorul companiei. „Rezultatele acestor ani, creşterile susţinute, evoluţia structurii companiei mi-au confirmat încrederea. Sunt convins că strategia pe care am convenit-o şi am pus-o în practică împreună va aduce companiei o evoluţie puternică şi în anii următori şi asta este ceea ce-mi doresc.”

Oresa Ventures este o companie suedeză de investiţii, focalizată pe investiţii private, care activează în Europa Centrală şi de Est din 1995. De-a lungul timpului, Oresa a investit peste 100 de milioane EUR în 20 de companii, formând mulţi lideri de piaţă. Oresa este prezentă în România din 1996, în toţi aceşti ani susţinând financiar şi cu expertiză o serie de companii româneşti de succes, conduse de antreprenori de marcă, printre care Flanco, Credisson, La Fântâna, Motoractive, Kiwi Finance şi pewery Holdings Ltd.

“Ultimii doi ani ne-au întărit încrederea în potenţialul Fapyo Corporation şi în piaţa de vopsele decorative din România,” spune Laurenţiu Ispir, Investment Director, Oresa Ventures. „Avem alături un antreprenor excelent, care a urmărit strict interesul companiei sale şi a câştigat mizând pe influx de capital şi de know how la momentul potrivit. Fapyo Corporation este o companie de talie europeană ca portofoliu şi capacitate de producţie. Împreună cu Dan vom continua strategia iniţiată acum doi ani:dezvoltarea oamenilor, produse inovatoare, investiţii în reţeaua de distribuţie şi în notorietatea pandurilor Fapyo, legătura permanentă cu clienţii.”

Daniel Guzu si Oresa Ventures sunt parteneri şi în Bau Profil, companie care va începe producţia de adezivi în luna septempie a acestui an.

Segmentul vopselelor decorative are o creştere anuală estimată la 10%-15%, pentru următorii ani, date fiind dezvoltarea economică, creşterea puternică a pieţei de construcţii de clădiri şi locuinţe şi evoluţia serviciilor de retail banking şi în special a creditelor ipotecare. Creşterile anuale ale Fapyo Corporation s-au situat an de an mult peste media pieţei, anul acesta fiind preconizată o creştere valorică netă de 30%.