Leadershipul autentic – singurul model pe ADN-ul tău

Spuneam în articolul precedent că modelarea stilului de leadership este posibilă, cu condiţia ca aceasta să plece din interiorul liderului, de la dimensiunile lui umane, fără de care niciun lider nu poate să îi facă pe oameni să îl urmeze. Şi mai punctam că modelul de leadership ideal al vremurilor noastre este împletirea mai multor stiluri în jurul ADN-ului liderului, care să permită adaptarea la o lume în permanentă mișcare şi transformare.

De-a lungul carierei mele de manager, atât superiorii mei, cât și evaluatorii de resurse umane au încercat permanent să mă modeleze cu tehnici de leadership care nu mi se potriveau, dorind să-mi imprime paradigmele de conducere considerate de ei cele mai adecvate în etapa de dezvoltare a companiilor pe care le-am condus. Eu însă demonstram cu fiecare rezultat că am propriul model de leadership care funcționează, că eu sunt eu, am niște valori și principii după care mă ghidez și în funcție de care selectez echipa cu care merg înainte.

La începutul anilor ’90, când mi-am început cariera de manager, n-aveam nici cea mai vagă idee despre definițiile din manuale ale leadershipului. Știam cum funcționez eu și cum autenticitatea mea, felul meu de a fi, bazate pe propriul talent, valori și principii, m-au ajutat să fac performanță prin oameni. Tocmai de aceea, în leadershipul autentic nu poate fi preponderent un singur stil, acesta reprezentând compoziția proprie și unică, dată de simbioza mai multor stiluri, care există în doze diferite.
Stilul meu de leadership este o îmbinare a modelelor vizionar, mentor, promotor, democratic și autoritar. Această combinație definește caracterul profund transformațional al leadershipului care mă definește. La mine, partea de vizionar, mentor și democratic reprezintă cam 80% din stil. Promotor și autoritar, 20%.

Esența și beneficiile leadershipului autentic

Leadershipul autentic este singurul model de leadership construit 100% pe caracterul tău, și nu pe vreun stil împrumutat de la altcineva. Caracterul ești tu, cu ADN-ul tău, pe când stilul este de suprafață, un instrument preluat de la alții, care nu are cum să te definească. Stilul nu poate reflecta felul tău de a fi și caracterul pe care-l ai. Tocmai pentru că leadershipul autentic este caracter, nu stil, liderii autentici pot fi cei mai buni mentori pentru echipele lor și surse continue de inspirație.

Liderii autentici nu sunt cameleoni și nu poartă măști. De aceea, ei pot câștiga ușor încrederea oamenilor pe care-i conduc. Oamenii își dau seama foarte repede de fals și-l resping, iar această respingere se manifestă mai ales în contexte dificile, de cotitură, în care, din cauza lipsei de încredere, nu-și urmează liderul.

Dacă, de exemplu, vei încerca să imiți un idol și chiar să-l pomenești periodic, nu este sigur că va funcționa, fiindcă tu nu ești nici Jack Welch, nici Steve Jobs, tu ești tu, iar soluțiile lor s-ar putea să nu fie soluțiile tale.

Autenticitatea în leadership te face mai deschis și mai flexibil, fiind cea mai sigură cale de creștere pentru tine ca om și ca lider deoarece te ajută în dezvoltarea unor aptitudini multifuncționale prin noi și noi experiențe. În calitate de CEO, am schimbat industriile o dată la trei-patru ani, preluând de fiecare dată alte provocări. Tocmai aceste schimbări m-au ajutat să cresc și să mă adaptez mai ușor unor noi contexte, inclusiv în perioada de recesiune. Adaptabilitatea la contexte noi și dificile nu este posibilă decât pentru liderul autentic pentru că doar modul original în care funcționezi tu te poate ajuta să modifici elemente în business fără să schimbi esența acestora.

Când contextul o cere, tu apelezi la acea caracteristică din compoziția ta unică de lider care se adecvează cel mai bine momentului. De exemplu, în recesiune, liderul scoate din el vizionarul și autoritarul și ia decizii în interesul oamenilor și al businessului, decizii cu care, poate, pe moment, ei nu sunt de acord. Însă capacitatea lui de a privi lucrurile detașat și global, cunoscând în același timp toate detaliile situației, îl va face să ia cea mai bună decizie.

Scopurile unui lider autentic nu sunt înălțimea funcției și nici faima, ci propria devenire și atingerea performanțelor prin oameni, stimulându-le propria devenire. Leadershipul autentic este singurul model care permite liderilor o abordare centrată pe om tocmai pentru că pornește de la omul din el însuși. De aceea, avantajul liderului autentic este capacitatea de a înțelege nevoile individuale ale membrilor echipei.

Cum să-ți cultivi autenticitatea în leadership

Autocunoașterea este esențială. Să lucrezi cât mai mult cu tine însuți, să te confrunți cu realitățile lumii tale interioare, să-ți dezvolți conștiința de sine.

Să-ți identifici valorile și principiile și să te ghidezi după ele. Alege să lucrezi cu oameni care împărtăşesc aceleaşi valori cu tine. Astfel, performanţa echipei este garantată.

Caută sensul şi experienţa prin conducere, nu funcţia, gloria sau banii.
Să nu cazi în capcana perfecționismului fiindcă nimeni nu e perfect, însă lucrurile pe care le vei face vor fi întotdeauna ale tale, veritabile, și vor da sens atât vieții, cât și carierei tale. Deci, fii original, inspiră-te de la alții, dar nu-i copia, alege oamenii care-ți împărtășesc valorile și principiile tale și fii mentorul echipei tale.

Tu eşti tu, funcţionezi în felul tău şi poţi ajunge la performanţă de vârf numai prin autenticitatea ta.

(articol publicat  în data de 23 iunie 2017)