Antreprenorii au nevoie de profesori de business ca orice alți profesionisti

Maturitatea unui antreprenor vine odata cu momentul in care isi da seama ca are nevoie de un mentor.

De fiecare data ma surprinde atitudinea oamenilor care sunt convinsi pana la evidenta ca, pentru a invata sa inlocuiesti o bujie trebuie neaparat sa faci scoala de mecanici si sa ai un mester de la care sa ”furi” meserie insa, pentru a demara si a conduce o afacere sanatoasa, nu ai nevoie de nimic altceva decat de curaj si un pic de noroc.

Oare chiar asa sa fie..? Antreprenoriatul nu inseamna nimic altceva decat curaj si noroc..? Oare un om de afaceri, fie ca este la inceputul afacerii sale, fie ca se afla intr-un stadiu avansat al dezvoltarii acesteia, nu are nevoie de un ”mester” de la care sa ”fure” meseria de a face business solid..? Se pare ca, cel putin pana acum, antreprenoriatul era considerat o aventura individuala, complet noua, imposibil de invatat.

Si, din cauza acestei mentalitati a antreprenorilor, start-up-urile lor se confrunta cu o rata extrem de redusa de succes (peste 80% dintre ele esueaza in mai putin de 2 ani). Tot din acest motiv, afaceri, aparent consolidate, cu un istoric in spate, pot esua inexplicabil.

Una dintre cauzele acestor esecuri este si aceasta perspectiva a antreprenorilor conform careia ei cred ca nu au nevoie de un mentor, ca nimeni nu le poate oferi sfaturi mai bune despre business-ul lor, ca ei insisi il cunosc mai bine decat oricine si ca, daca esueaza, nu este vina lor ci a pietei, a concurentilor, a cursului valutar, a rudelor, a prietenilor sau a teoreticienilor diletanti pe care i-au copiat sau i-au urmat cu maiestrie si incredere.

De fapt nu este asa. Antreprenorii chiar au nevoie de antrenori in business pentru a reusi. Cred ca e momentul sa incepem sa intelegem ca oamenii de afaceri au si ei nevoie de ”mesteri” adevarati de la care ”sa fure” meserie, ca antreprenoriatul nu este doar o arta, ci si o stiinta. Si inca una foarte complexa. Ar trebui ne obisnuim cu ideea ca, pentru un start-up, un mentor de business ar trebui sa fie considerat ca o resursa critica iar mentoratul in business un lucru absolut necesar si normal. Si,de asemenea, pentru afacerile dezvoltate care au nevoie sa treaca la o noua etapa de dezvoltare si care au ajuns la un nivel inalt de maturizare si complexitate, un mentor de business este adesea, cea mai simpla, eficienta si cea mai sigura solutie pentru cresterea sanatoasa.

Asadar, pentru orice antreprenor adevarat, cel putin o data in viata, vine un moment in care ar trebuie sa aiba curajul si sinceritatea de a-si spune: ”Am nevoie de un sfat, am nevoie de cineva care stie mai bine decat mine ce am de facut, am nevoie de cineva care a parcurs deja drumul pe care eu ma aflu!”. Atunci incepe cu adevarat maturizarea sa ca antreprenor, manager si lider.

In cei peste 23 de ani de experienta ca manager al unor companii importante din Romania, am fost mai intai un mentor si abia apoi un manager pentru echipele pe care le-am condus. In ultimii 3 ani, ca business mentor, am lucrat indeaproape doar cu antreprenorii care au trecut acest test al maturitatii.

Oamenii pe care i-am format in acest timp si care, la randul lor m-au format ca mentor si care mi-au imbogatit si mai mult experienta, sunt oameni de succes, oameni cu experienta, dinamici, cu un spirit extraordinar dar care, la un moment dat, au recunoscut ca se aflau intr-un punct de rascruce. Si atunci si-au dat seama ca au nevoie de un profesionist dar si de un om pe care sa se bazeze, ca au nevoie de ajutorul experientei in business, de incredere si rabdare pentru a-si recastiga afacerea, viitorul si chiar viata personala.

Fara nici o exceptie, acesti oameni au recunoscut ca au nevoie de ajutorul unui business mentor pentru a trece peste perioada dificila in care se afla cu afacerea lor. Acesta a fost testul lor de maturitate: sa inteleaga ca nu pot trece singuri la un nou nivel de dezvoltare personala si al afacerii, ca au nevoie de ajutor si indrumare. Ca au nevoie de profesionisti ca sa devina profesionisti.