Revista Cariere, februarie 2015
Sunt putini managerii de top din Romania care incearca si, inca si mai putini cei care reusesc, sa fie lideri in pas cu timpul. Criza, din nefericire, a modificat radical asteptarile multor companii in privinta profilului managerului ideal: nu mai vor un lider, ci un executant riguros si pragmatic. Din 2009, sunt preferati executantii autocrati care stiu sa „taie costurile”, sa „eficientizeze”, sa cosmetizeze tabele excel, concentrandu-se preponderent pe cifre. Astfel, se neglijeaza factorul uman si mai ales viziunea strategica pe termen lung. Revenirea este posibila, dar este dureroasa si de durata. In ultima vreme aproape ca nu se mai construieste pentru viitor, doar se valorifica oportunitati! Dar oportunitatile inghit resurse, iar intre timp afacerile se inchid sau raman anchilozate.
Cei care au rezistat crizei sunt constienti ca, dupa 15-20 de ani de functionare, e timpul sa se reinventeze. Acestia sunt partenerii mei actuali. Antreprenori locali de succes, cu un amestec fascinant de stiluri de leadership, mix care insa nu are forta suficienta pentru a produce transformarea si relansarea pe termen lung. Paradoxal, ei sunt lideri autentici, au avut o viziune clara initial, iubesc oamenii si au pasiune pentru ceea ce fac. Insa practicand stilul “one man show” au ajuns la epuizare, si-au risipit resursele in solutii de moment, care nu duc nicaieri, iar angajatii li s-au plafonat intr-o zona distructiva a confortului.
Prin business mentoring eu vin in primul rand in ajutorul acestor oameni care au construit afaceri solide dar acum se gasesc in situatii de blocaj cauzate de lipsa gandirii strategice. Acesti lideri de maine au deschiderea si curajul sa-si modeleze stilul de leadership, acceptand sprijinul unor oameni cu experienta.
Schimbarea mixului de stiluri se produce prin sporirea laturii transformationale a leadershipului.Toate proiectele mele de business mentoring se bazeaza pe trei dimensiuni transformationale:
1.Evaluarea organizationala si constientizarea nevoii de transformare, atat la nivel de individ, cat si de echipa si organizatie, ca preconditie pentru transformare.
2.Transferarea elementului transformational in stilul de leadership al antreprenorului.
3. Redefinirea business-ului : crearea si implementarea strategiei integrate pentru crestere sustinuta.
Cum intarim latura transformationala a leadershipului ? Inainte de toate redefinind viziunea si misiunea companiei impreuna cu fondatorul sau liderul ei. Apoi sporind increderea in potentialul afacerii, in resurse dar si in propriul talent. Este etapa cea mai dificila, deoarece presupune un proces de modificare a stilului practicat in trecut. Constientizam realitatea care arata clar potentialul si integram toate detaliile in tabloul initial. Elementele cheie in dezvoltarea stilului de leadership transformational sunt comunicarea corecta si precisa catre echipele de manageri si organizatie a ceea ce va urma sa se intample, si apoi coeziunea in jurul deciziilor strategice.
Procesul isi dovedeste forta transformationala asupra intregii organizatii abia cand antreprenorul / liderul restabileste increderea oamenilor in companie si in viitorul ei. Doar atunci fiecare angajat este motivat sa actioneze 100% implicat in realizarea noului plan. Esenta leadershipului transformational este increderea: increderea liderului in viziunea, propriile forte si in oamenii sai, ca si increderea oamenilor in lider. Astfel, leadershipul transformational le permite oamenilor sa iasa din rutina zonei de confort, sa-si revigoreze creativitatea, si sa devina constienti de faptul ca transformarea nu este un proces de invatare ci de reamintire, de reactivare a ceea ce exista deja.
Modelarea stilului de leadership prin business mentoring este ca invatarea unui dans in echipa: presupune adoptarea unui ritm (dat de lider), a unor pasi noi care se fac simultan (dati de strategia de business) si motivatia individuala de a dansa.