100 cele mai puternice femei din business – Astăzi: Aliz Kosza, Fabryo Corporation

În cei 32 de ani de carieră a acumulat experienţă în turism, vânzări, distribuţie şi marketing, business development, achiziţii şi fuziuni, management strategic în multinaţionale şi nu numai. De-a lungul anilor a lucrat în companii precum Procter & Gamble, Kraft, Agfa Film, Mol România, Orkla Foods şi, acum, Fabryo Corporation.

Absolventă a Facultăţii de Litere, are specializare în management şi sistem informaţional hotelier şi deţine 14 diplome obţinute la prestigioase şcoli de business (Viena, Londra, Bruxelles, New York, Nicosia).
Consideră că întreaga sa carieră este o reuşită, „iar faptele şi rezultatele o dovedesc”. Principalul argument care vine în sprijinul afirmaţiei sale este faptul că Fabryo Corporation a devenit, în mai puţin de doi ani din momentul preluării mandatului, lider de piaţă în industria de lacuri şi vopsele decorative. Mai mult, „în pofida ultimilor trei ani de criză, Fabryo Corporation este o companie profitabilă şi sănătoasă din punct de vedere financiar”, iar un studiu de profil o desemnează lider în industrie la productivitatea muncii în 2011.

În opinia sa, latura comună care leagă toate momentele din cariera pe care a construit-o este managementul crizei, dat fiind că „majoritatea companiilor pe care le-am preluat spre dezvoltare se aflau într-un moment de criză sau un punct de cotitură în evoluţia lor”. Prin urmare, nu poate indica un anume moment drept cel mai dificil, însă punctează că „anul 2011 rămâne cel mai dur şi solicitant de până acum”. Aliz Kosza crede că 2011 a fost anul de vârf al crizei, atât pentru industria în care activează, cât şi pe plan economic general şi internaţional, iar proiectele şi deciziile trebuia analizate şi reevaluate rapid, nu de puţine ori chiar de la o zi la alta. Metaforic vorbind, „este ca şi cum ai urca pe munte, experimentat şi extrem de bine echipat, dar condiţiile meteo se schimbă neaşteptat, fără să mai aibă vreo legătură cu prognozele anterioare. În astfel de situaţii, reuşita expediţiei depinde de lideri”.

BUSINESS Magazin: Cum v-aţi caracteriza stilul de conducere?
Aliz Kosza, Fabryo Corporation: Dinamic, participativ şi transformaţional. Soluţia pentru progres este întotdeauna inovaţia, instrumentul care te ajută să fii mereu cu un pas înaintea celorlalţi. Leadership-ul este pentru mine cea mai frumoasă „profesie” din lume, tocmai pentru că nu poate fi definit. O activitate extrem de creativă care presupune multă interacţiune între oameni, gândire subversivă, decizii rapide şi ritm susţinut. Iar toate acestea sunt o inepuizabilă sursă de energie pozitivă atât pentru lider, cât şi pentru organizaţie!

BUSINESS Magazin: Care sunt calităţile feminine care ajută în business?
Aliz Kosza, Fabryo Corporation: Cu siguranţă inteligenţa emoţională şi spirituală. Femeile se adaptează uşor, ţintesc foarte sus şi dispun de inteligenţa transformaţională indispensabilă pentru a putea fructifica milioanele de oportunităţi care plutesc în aer. Femeile au intuiţie puternică şi asta le permite să nu se limiteze să acţioneze în cadrul unor paradigme, ci să joace jocul infinit!

BUSINESS Magazin: Destinaţii de vacanţă preferate.
Aliz Kosza, Fabryo Corporation: Africa, Asia. Ţări favorite: Norvegia, Nepal, India.

BUSINESS Magazin: Cum împăcaţi cariera cu viaţa de familie?
Aliz Kosza, Fabryo Corporation: Sincer, pun serios sub semnul întrebării declaraţiile acelor femei manager de mare succes care susţin că sunt în egală măsură superlideri şi soţii de invidiat. Nu trebuie să uităm că toţi cei care vrem să realizăm performanţă de vârf, femei sau bărbaţi, sacrificăm o mare parte din tot ce nu ţine de domeniul pe care ni l-am ales.

Catalogul „100 Cele Mai Puternice Femei Din Business” prezintă interviuri cu reprezentantele de success ale mediului de afaceri românesc actual şi conţine profilul profesional a 100 dintre liderii feminini.

Au experienţă, au putere, câştigă bine, sunt cochete şi se bucură de respectul celor din jur. Cuvântul lor este cel mai important sau printre cele mai importante în companiile pentru care lucrează. Cele mai puternice femei de afaceri din România sunt un segment aparte şi tot mai bine conturat dintr-o lume care, în mod tradiţional, a fost creată şi condusă de bărbaţi.

Catalogul „100 Cele Mai Puternice Femei Din Business” – prima ediţie va fi distribuit gratuit abonaţilor BUSINESS Magazin şi va putea fi achiziţionat online din 9 aprilie la adresa www.bmag.ro/cataloage, la preţul de 25 de lei (TVA inclus).